Şeftalili Tart
Yaz mevsiminin en sevdiğim meyvelerinden olan şeftali ile nefis bir tart tarifi paylaşmak istiyorum.
Bu tarifi minik tartolet kalıplarında yapmak en iyisi.tartolet kalıplarınız yoksa her hangi bir fırın kabında veya tart kalıbında (23cm-26 cm capında) yapabilirsiniz. ben öyle yaptım sonra yuvarlak bir kase ile bastırarak, resimde görüldüğü gibi tek porsiyon olarak çıkarttım.
Tart hamuru için gerekli malzeme:
2 su bardağı un +2 yemek kaşığı un
1 çay bardağı pudra şekeri
1 fiske tuz (çay kaşığının ucu ile)
125 gr tereyağı
1 yumurta sarısı
Kalıbı yağlamak için 1 tatlı kaşığı tereyağ
Krema için gerekli malzemele:
2 su bardağı süt
2 yumurta sarısı
1 çay bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı tepeleme mısır nişastası
Krema piştikten sonra eklemek için 1 paket vanilya ve 1 tatlı kaşığı tereyağ
Tartın üzeri için gerekli malzeme:
3 adet orta boy şeftali
1 çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
Yapılışı:
Yoğurma kabına tereyağı ve diğer malzemeleri ekleyin ve yoğurun.Hamuru streç filme sarıp 1 saat buzdolabında bekletin.Krema malzemelerini tencereye alın, sürekli karıştırarak pişirin.sonra tereyağı ekleyin ve vanilya ilave edin ve kısa süre çırpın.Tart kalıbını yağlayın,dolapta beklettiğiniz hamuru kalıba koyun ve elinizle kenarlara doğru eşit şekilde yayın.Tart hamurunun üzerine yağlı kağıt serin,hamurun kabarmaması için üzerine bolca nohut yerleştirin ortalama yarım saat bu şekilde 190 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin.Fırından çıkarın,üzerindeki kağıt ve nohutları alın ortalama 10 dakika daha pişirin.Pişen tart hamuru dinlenirken şeftalileri yıkayın altlarına artı şeklinde çizikler atın ve tencereye alın,2 bardak kaynar su ilave edin.şeftaliler henüz tatlanmadığı için ben 1 çay bardağı şeker ilave ettim bu aşamada.kapağını kapatın 10 dakika kaynatın..Çukur bir kaba soğuk su koyup şeftalileri çıkartıp soğuk suyun içine alın.Şeftalilerin kabuklarını soyun ince dilimler halinde veya küçük küpler halinde doğrayın tavaya alın 3-4 yemek kaşığı şeker ilave edip orta ateşte ara ara karıştırarak karamelize edin.ocaktan almaya yakın tereyağ ekleyin.soğumaya bırakın.Soğuyan tart hamurunuzun üzerine kremayı yayın,kremanın üzerine karamalize olan şeftalileri yayın.Oda sıcaklığında tartınızın tamamen soğumasını bekleyin ve üzerini kapatıp buzdolabında en az 3 saat beklettkten sonra servise hazır..Afiyet Olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder