Ayva tatlısı sevmeyen çok azdır diye düşünüyorum.Hem tam mevsimiyken paylaşmış olmaktan da büyük keyif aldım.Bu tarife göre yaptığım ayva tatlısı,tadan herkes tarafından tam not aldı diyebilirim.Eşimin tatlı konusunda damak tadına güvenirim, her defasında yediğinde muhteşem olmuş yorumunu buraya yazmadan geçemeyeceğim.Ayrıca uzmanlar ayvanın meyve olarakta tüketildiğinde birçok faydası olduğunu söylemekte.Kalp,boğaz,bağırsak,mide,böbrek,,göz.grip ve soğuk alğınlığı geçirenler bol bol ayva tüketmeliymiş.Bu kısa bilgiden sonra şimdi sıra buyrun ayva tatlısının tarifine.
3 adet orta boy ayva
Şeker (yarım ayva için 2 yemek kaşığı)
1 adet çubuk tarçın
Yarım çay bardağı su
Üzeri için arzuya göre kaymak
Ayvaların kabuklarını soyalım ve ikiye keselim.Çekirdeklerini bir kenara ayıralım.Tencereye üç yemek kaşığı şeker serpelim, çekirdekleri ve çubuk tarçınını ilave edelim. Temizlemiş olduğumuz 6 adet yarım ayvayı çukur kısımları üste gelecek şekilde tencereye yerleştirelim.Her yarım ayvanın üzerine 2 yemek kaşığı şeker koyalım en son 2 yemek kaşığı şekeride ayvaların üzerine serpelim.Suyunu ilave edip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirelim yaklaşık bir saat.Sonra pişen ayvaları fırın kabına alıp kalan şerbetide üzerine dökelim.Bu arada tenceredeki çekirdekleri çıkartmayı unutmayalım.200 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dk pişirelim.Soğuyunca kaymakla servis yapalım.Afiyet olsun..
Not:Ayva miktarını attırabilirsiniz, her yarım ayva için 2 yemek kaşığı şeker koymayı unutmayalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder