11 Ağustos 2014 Pazartesi

TRİLEÇE TATLISI


Bir balkan lezzeti,enfes bir tat..Arnavut tatlısı olarakta bilinir..Karamelli,süt kremalı bir kek tatlısıdır.
Son günlerin gözde tatlısı,hafif olması ve yeni bir lezzet olması nedeniyle kendimi yapmaktan alıkoyamadım..İlk denemede evde çok beğenildi, benden söylemesi:)

Malzemeler

5yumurta
1,buçuk su bardağı şeker
yarım çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1,buçuk su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

 Şerbeti için malzemeler:
1 paket süt kreması(ben tikveşli marka kullandım 200ml)
1 su bardağının 3/2 si kadar şeker
3 su bardağı süt

Üst karamel sos için malzemeler:
1 çay bardağı şeker
2 çay bardağı su
1,buçuk yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
Yapılışı:Yumurtaların akları ve sarıları ayrılır.Yumurta akları ve şeker bir kapta krema kıvamına gelene kadar 10 dk mikserin yüksek devirinde çırpılır.Daha sonra sarılarıda ilave edilip yumuşak hareketlerle karıştırılır.Sıvıyağ,su,kabartma tozu,vanilya ve unu ilave edilip yavaşça karıştırp yağlanmış kare borcama veya düz bir kalıba döküyoruz. 170 derecede üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz.Pişen kekimize soğuduktan sonra kürdanla delikler açıyoruz.Bir tencereye süt,krema ve şekeri ilave edip şeker eriyene kadar karıştırıyoruz çok fazla ısıtmayın ılıktan biraz sıcak olsa yeterli.Sütlü kremalı karışımı soğuyan kekimizin üzerine döküyoruz.Ardından karamel sosumuzu hazırlıyoruz.1 çay bardağı şekeri küçük bir tencerede karamelize edin ve üzerine 1 çay bardağı suyu döküp şeker eriyene kadar pişirin.Şeker iyice eridikten sonra 1 çay bardağı suyun içinde erittiğimiz nişastayı karamelli suya ilave dip kaynayana kadar pişirin.Piştikten sonra vanilya ilave edip tekrar karıştırın..Soğuduktan sonra tatlının üzerine eşit miktarda gezdirin..Harika bir lezzet olan trileçe soğuduktan sonra hazır..Afiyet olsun..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder